ДЕН ЗА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ 2021

На 9 февруари над 140 държави от всички континенти отбелязаха за 18-и път международния Ден за безопасен интернет. Започнал като инициатива на Европейския съюз, целта на този ден е да привлече вниманието към нуждата от адекватни мерки за защита на децата в дигиталното пространство.

Мотото на Деня „Заедно за по-добър интернет“ изразява убеждението, че безопасността на децата онлайн зависи от усилията на всички – държавните институции, ИТ бизнеса, образователната система, родителите и гражданското общество.

Централното събитие, организирано от българския Център за безопасен интернет - част от европейската мрежа от центрове Insafe, се проведе онлайн с активното участие на близо 80 млади хора, учители, професионалисти. 

Десетки училища, общини и различни институции и организации в България отбелязаха Деня със свои инициативи и събития.

 Специална рубрика в сайта на ДГ "Осми март" предлага препоръки към родителите за по-добра защита на техните деца във виртуалното пространство. 

Децата и педагогическият екип на Трета ПГ "Г"- Барбарони творчески пресъздадоха своите идеи за дизайн на електронните устройства от бъдещето; запознаха се с героите от приказката “Мишу и интернет бъркотията” и техните интересни приключения. Мултимедийната презентация "Играй и учи" имаше за цел децата да повишат осведомеността си и да усвоят начални уменията за използване на технологиите отговорно, критично и творчески.