ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ 2021

По инициатива на Съвета на Европа със седалище в Страсбург, от 2001 г. Европейският ден на езиците се чества ежегодно на 26 септември. Представлявани от 47-те държави членки на Съвета на Европа, 800 милиона европейци се насърчават да изучават повече езици както в училище, така и извън него. Съветът на Европа окуражава многоезичността на континента с убеждението, че езиковото многообразие е средство за постигане на по-добро междукултурно разбирателство и ключов елемент от богатото културно наследство на Европа. "Езиковите умения са необходимост и право на всеки" – това е едно от основните послания на Европейския ден на езиците. 

ДГ "Осми март" отбелязва Европейският ден на езиците с инициативи под мотото "Седмица на вълшебните думи". Проведените педагогически и занимателни ситуации имат за цел да представят на подрастващите спецификата в звученето на европейските езици и идеята, че с думите можем да направим света по-добър, по-топъл, по-сърдечен.

"Колкото повече езици знаем, толкова повече приятели можем да имаме", споделя Лора, 4г. 

Възпитаниците на Четвърта А група с учител С. Нешева-Косева създадоха игра, в която проведоха разговори за запознанство с  нови приятели от Европа.


Децата от Четвърта Б група изработиха със своите родители и учител Анна Сиракова вълшебната думичка "Благодаря" на различните европейски езици.


Малките палавници от Първа Г група и старши учител С. Робева с вълнение се потопиха в приказната магия на Антоан дьо Сент Екзюпери.


Децата от Втора В група с учители М. Георгиева и П. Тосева подреждаха онлайн пъзели с изображения и активно възприеха информация за Европейския ден на езиците.


Трета А група с учители Цв. Тодорова и Д. Хубенова представя вълшебната дума "Здравей"


Възпитаниците на Втора Б група с учители М. Караджова и Б. Цветкова и Трета В група с учители Е. Атанасова и А. Палавурова представиха вълшебната дума "Благодаря"

ВИДЕО


Бъдещите ученици от Четвърта В група демонстрират стандартни изрази за запознанство на различни езици.

ВИДЕО


Възпитаниците на Четвърта Г група се забавляваха с играта "Открий думите", създадена от техните учители Р. Радойнова и Р. Дамянова. В игрова форма децата усвояваха практически умения за разпознаване на печатни символи на думите в различните езици.

 

Децата от Трета Г група с учители Н. Благова и А. Маркова изработиха знамена на различни европейски държави и с помощта на своите родители  и изписаха "вълшебни думи" върху тях на съответния език. С музикално изпълнение - песничката "Вълшебните думи ", децата от групата поздравиха своите връстници от българско училище "Христо Ботев ", гр. Аугсбург , Германия, които на свой ред откликнаха с поздравления.

 

Музиката е универсален международен език! 
На всички езици думата МУЗИКА звучи почти еднакво.Тя ни обединява, забавлява и извисява, въздейства емоционално и интелектуално. Стимулира децата да се усмихват, да пеят, танцуват, общуват ЗАЕДНО!
Чуйте изпълнение на Вокална група "Осми март" под ръководството на  ст.учител по музика Г. Бойчева
ОЧАКВАМЕ ВАШАТА ПОДКРЕПА!

ГЛАСУВАЙТЕ ТУК